. Jak získat vízum do Ruska | Cestování do Ruska

Jak získat vízum do Ruska

passport

Pro vstup na území Ruské Federace je pro občany ČR nutné míti platné vízum. Jedinou výjimkou jsou pasažéři výletních lodí, které na svojí cestě zakotví například v Petrohradu. Ti mají povoleno se zde zdržet bez víza, ovšem pouze na 72 hodin. Všichni ostatní si musí vízum opatřit předem.

Postřeh č.1: Na hranicích vám vízum nikdo nevydá.

Standardní vízum do Ruska platí maximálně 30 dní (ať už turistické nebo obchodní). Vydávají ho konzuláty RF na základě podané žádosti a dodaných dokumentů. Konzulární poplatek činí 990 Kč, od roku 2013 ale o víza nemůžete přímo na konzulátu, nýbrž musíte využít služeb přilehlého vízového centra. Za využití jeho služeb zaplatíte dalších 700 Kč.

Vzor ruského víza

Vzor ruského víza

Dále si musíte opatřit několik dokumentů, bez kterých se při podávání žádosti neobejdete.

  • Pas (platný nejméně 6 měsíců po skončení platnosti viz)
  • Vaše foto
  • Uzavřené pojištění na dobu pobytu
  • Kopii pasu (ofocená dvoustrana s fotkou)
  • Pozvání

Můžete využít služeb nějaké vízové agentury, která celou záležitost, včetně pozvání, vyřídí za vás. Zaplatíte sice kolem 2000 – 3000 korun, zato si ale ušetříte práci a starosti.

Postřeh č.2: Běžné vízum platí pro jeden vstup do země. Zapomeňte na to, že si z Petrohradu odskočíte na dva dny do Helsinek a pak se beztrestně vrátíte.

 

Jak se dá získat pozvání?

  • Od firmy nebo soukromé osoby – vhodné pokud máte v Rusku obchodní kontakt, nebo tetičku v Moskvě.
  • Voucher z hotelu  – většina hotelů nabízí pozvání v případě, že si u nich rezervujete pokoj.
  • Voucher od ruské CK


Postřeh č.3: Pokud vám vízum platí od např. 2.7, nebookujte si letenku na let, který přilétá 1.7 v 23:59. Stejně tak musíte opustit ruské území do půlnoci posledního dne platnosti.

Ostatní druhy víz

Pro služební cesty lze získat i víza s delší dobou platnosti a možností vícenásobných vstupů do země. O konkrétních podmínkách vydání se lze informovat  na příslušných konzulátech nebo u zprostředkovatelských agentur.

Ondřej Vokatý

Tenhle web mám na svědomí já, píšu na základě zkušeností ze svých cest od Petrohradu po Kamčatku. Dřív jsem jezdil převážně sám, ted jezdím převážně se zájezdy jako průvodce. Vystudoval jsem ruský jazyk se zaměřením na cestovní ruch, kromě práce průvodce také překládám a tvořím itineráře pro zájezdy či vaše pracovní a soukromé cesty po Rusku.

6 Responses to Jak získat vízum do Ruska

  1. Michal napsal:

    Dobrý den. Mám takový dotaz. Na to turistické vízum, které mi zařídí ten hotel, mohu cestovat po celém Rusku ? Já bych si chtěl na týden zarezervovat hotel v Soči a pak bych chtěl jet do Moskvy a do Petrohradu, tak jestli je to možné. Děkuji.

    • admin napsal:

      Dobrý den, v současné době Vám vízum platí po celém Rusku, nezáleží odkud máte pozvání. Já mám roční vízum s pozváním z Moskvy a bez problémů jsem s tím byl na Sibiři i na Kamčatce.

  2. Jaroslav Otta napsal:

    Dobrý den. Chtěli jsme jet s přáteli do Petrohradu s ubytováním přes Airbnb.Ubytování bylo velmi levné. Ale jak je vidět je to skoro nemožné na vlastní pěst. Vyžadujou buď pozvání nebo cestovku a nebo sprostředkující agenturu, což se mnohonásobně prodraží. A hotel také. Existuje nějaká možnost jet čistě soukromě jen si zařídit letenky a již zmiňované airbnb? Děkuji

    • admin napsal:

      Dobry den. Bez pozvání to nejde prostě. Vůbec nerozumím proč píšete o jeho přílišné drahotě. Vízum přes agenturu se vám prodraží asi o tolik, kolik v Petrohradu dáte za dobrý oběd pro dva. Zariďte si to přes agenturu a pak jeďte klidně do airbnb ale kdyz už využíváte takovéto alternativní metody cestování tak nezapomeňte aby vám poskytovatel ubytování udělal povinnou policejní registraci!! (A dal vám potvrzení)

  3. JaroslavŽivný napsal:

    jak se dá zařídit roční vízim do ruska,pozvání dostanu z Petrohradu ale chci ho na dýl ne ho vyřizovat každou chvíli…děkuji za radu

    • admin napsal:

      Potřebujete business vízum na 365 dní, abyste ho dostal tak musíte absolvovat nějakou cestu do Ruska na běžné business vízum s kratší dobou platnosti a až poté vám mohou dát roční. Přesnější aktuální údaje asi podá nejlíp konzulát nebo vízová agentura.

      Každopádně i na roční vízum můžete v Rusku pobývat nejdéle 90 dní v kuse nebo po kouskách za 180 kalendářních dnů, jinak porusite zákony RF a bude zle

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Written by Ondrej Vokaty